Potsdam-Berlin 2018 EVS

Interkulturális este a többi önkéntessel

2018. április 29. - L_Nóri

Sziasztok, 

évente egyszer áprilisban a kollégáknak, és mindenkinek akivel az EVS során kapcsolatba kerülünk egy estét szervezünk, itt mindenki a saját országából jellegzetes ételt készít, így meg tudjuk egymás ételeit kóstolni. Például én körözöttet készítettem.

Ezen kívül egy kvízt is csináltunk, szintén az országokkal kapcsolatos kérdésekkel, tudnivalókkal. Az idei téma bolygók, és rakéták voltak, minden bolygó egy-egy óvodát szimbolizált. 

Néhányan, akik tudnak gitározni, énekelni, néhány dalt is előadtak.

interkult1.jpg

 

interkult2.jpg

Húsvét az óvodában

Sziasztok! A gyerekek már hetekkel előtte nagyon várták a húsvétot, hogy majd mit hoz nekik a nyuszi. Készítettek az óvodában húsvéti díszeket is. Nyuszi álarcot, húsvéti tojást, rajzokat. Húsvéti mesét olvastunk fel nekik, illetve azt is megnézték, milyen egy tojás nyersen, illetve tükörtojásként.

Minden napra van egy különleges foglalkozás is betervezve nekik. Ezen kívül járnak dzsúdó edzésre, szaunába, focizni stb., nagyon változatosak a programok. Az ünnepi hétvége előtti napon egy húsvéti reggeli is várta őket, tojást, répatortát is reggeliztek.

Egyébként a csoportban 22 kisgyerek van, fiúk-lányok vegyesen, jelenleg 5-6 évesek. A gyerekek nagyon okosak, és önállóak. Kirándulni is el szoktuk őket vinni, pl. egy távolabbi játszótérre villamossal, vagy múzeumba is akár. Ilyenkor nagyon izgatottak.

Most a húsvéti szünet alatt sokan elmentek nyaralni, így kevesebben voltak, összevonták a csoportot a kisebbekkel is. Ez által legalább a kisebb csoporttal is találkozhattam. 

Mivel ez egy sportközpontú óvoda, így desszertként vagy uzsonnára édesség helyett gyakran esznek nyers zöldségeket, és bár meglepő, de szeretik a gyerekek.

husvet.jpg

Első hét az óvodában, munkakezdés

Sziasztok! Mikor első reggel megérkeztem az óvodába, a gyerekek már tudták, hogy érkezem, a nevemet is tudták, így örömmel fogadtak, ez nagyon jól esett. A kollégák már felkészítették őket előre az érkezésemre, Magyarországról is meséltek nekik, azt is tudták a gyerekek, hogy Budapest a főváros. 

A kollégák és a gyerekek is nagyon aranyosak, kedves mindenki szerencsére,  ez megkönnyíti a helyzetet. Eleinte féltem, hogy nem fogom megérteni, amit "gyerek nyelven" németül mondanak, de ezzel sincs gond, nagyon hamar bele lehet jönni. A gyerekek nevét is gyorsan meg lehet jegyezni, a nyelvet pedig tőlük/velük együtt tanulom, főleg a kiejtést, szófordulatokat. 

Sokat játszunk a gyerekekkel, most, most, hogy jön a tavasz, többet tudunk az udvaron is kint lenni. Az óvodában fókuszban van a sport, és az egészséges életmód, így sokat mozognak a gyerekek, és sok zöldséget, gyümölcsöt esznek. A kisebbeknek még segítünk öltözni, de már amit lehet, egyedül csinálnak a gyerekek, ezt is meg kell tanulniuk. Emellett a konyhában is szoktam segíteni, ebédkor, uzsonnakor. 

hort.jpg

Megérkezés, első két nap

Sziasztok! 2018. március 19. hétfőn érkeztem meg Potsdamba, ezen a napon indul 1 éves önkéntes programom. Ebben a blogban egy kis betekintést láthattok majd erről az 1 évről. A Fiatalok a Vidékért Egyesület segítségével (http://www.fve.hu) sikerült részt vennem a programban, az Európai Önkéntes Szolgálat, röviden EVS keretein belül. 

Célom, hogy jobban megismerjem a német kultúrát és hogy magabiztosabban beszéljek németül és angolul egyaránt. Egy óvodában fogok dolgozni, jelenleg 5-6 éves gyerekekkel, akik szeptemberben iskolába mennek, ekkor új csoportot kapunk, 3-4 évesekkel. Az óvoda Potsdamban található, így az albérletünk is. 

A repülőgép Berlinbe érkezett meg, innen pedig kb. egy óra alatt értem el Potsdamba. 11 óra körül szállt le a gép, így kb. délre értem a lakásba. Itt először elmondták a legfontosabb információkat, leraktam a bőröndöt és már mentünk is a városba ismét. Megnéztük a nyelviskolát, hogy hol vannak élelmiszer boltok, honnan lehet szemetes zsákot kérni a szelektív gyűjtéshez, elmentünk enni is, illetve megvettük a közlekedéshez szükséges bérletet is. Ez után vissza a lakásba, és délután 5 körül átjöttek a többiek is, akik szintén itt önkéntesek, mind különböző országokból. (svéd, görög, spanyol, orosz, ukrán, stb.) Lesz egy hónap múlva egy közös rendezvényünk, egy interkulturális este/vacsora, erre készülünk most nagyon, ebbe az előkészületben érkeztem meg én is. Így pl. tegnap a többiek egy dalt próbáltak el gitárral, énekkel. Ma pedig reggel voltunk a városházán bejelentkezni, utána a bankban számlát nyitni. Ezen kívül már én is kaptam feladatokat az előbb említett rendezvényre, ma délután ezeket intéztem el. Kvíz kérdéseket kell készíteni mindenkinek a saját országáról, illetve díszeket és az evés-iváshoz szükséges dolgokat is be kell szerezni, pl. evőeszközök. Így kb. ma estig annyi saját időm volt, hogy elmenjek enni valót venni. A lakás egyébként nagyon szép, mindenki segítőkész, és kedvesek, nyitottak. Angolul és németül egyaránt beszél mindenki, mikor-hogy, vegyesen. Voltunk az orvosnál is időpontot foglalni, pénteken kell visszamennem, hogy konzultáljunk az oltásokról. Holnap reggel, szerdán lesz az első napon az óvodában, ma este erre készülök. Már most látom hogy mennyi mindent tanul az ember ebben a programban. Nyelvtanulás mellett rengeteg mást is, illetve így hogy az itteni kb 10-11 önkéntes összetart, egymástól is.

 lakas.jpg